Studija slučaja: prevencija provale na roletnama

Studija slučaja: prevencija provale na roletnama

Alarmni sistem, kao sastavni deo jednog objekta, služi da vam omogući miran san. Kao posledica napredovanja tehnologije i dostupnost informacija na internetu, postoje pojedinci koji koriste informacije u zlonamerne svrhe sa namerom da ugroze bezbednost lica i imovine. Izazov modernog vremena je zaštititi objekat na pravi način: da se događaj verifikuje pre davanja uzbune. U svrhu zaštite alarm se integriše na kuće, stanove, vikendice, firme, magacine, hotele, restorane, kafiće, prodavnice, banke...

Želimo da vam predstavimo par studija i metoda zaštite objekata. Čuvanje objekta deluje kao prioritet, ali u stvari to je čuvaje života. Vlasnik/korisnik objekta ne treba da se sretne sa provalnikom, jer na taj način se iz krađe prelazi u ugrožavanje zdravlja, pa čak i života. Otkrivanje pokušaja krađe i udaljavanje počinioca sa lica mesta mora da se desi pre reakcije vlasnika. Samo tako imamo siguran dom ili sigurnu firmu - i bezbednost vlasnika. U procesu detektovanja i obrade alarmnih događaja je bitno da se pravilno proceni rizik, projektuje sistem, pravilno montira projektujektovana oprema i na kraju edukuje korisnik da pravilno upravlja sistemom. Verovatnoća lažnih alarma svodi se na minimum. Sistem bezbednosti tako ostvaruje svoju svrhu i jednostavno se koristi u svakodnevnom životu.

Često se dešava da se sistemi površno projektuju i ne ulazi se u problematiku rizika i prosto se ne uzimaju u obzir širi aspekti. U svakodnevnoj upotrebi se primenjuje jednostavnost upravljanja putem apikacije MyJablotron koju mogu učiniti vaš dom sigurnijim sa alarmnim sistemom Jablotron. Ovo nekad nije slučaj i često se dešava da sami korisnici ugrožavaju svoj objekat i svoju imovinu samim tim ne paljenjem alarmnog sistema. Prava oprema lako može biti integrisana na objektu, ali fali edukacija korisnika, adekvatno održavanje i pravilno projektovanje sistema tehničke zaštite. Otud se pojavljuje potreba za dubljom edukacijom projektanata, instalatera i korisnika, da se pravilno odrede elementi sistema tehničke zaštite. Sertifikacija instalatera i projektanata u Stasanetu svakog meseca vršimo.

U nastavku je par elementa sistema prevencije provale koji detektuju alarmni događaj i oglašavanjem sirene na vreme udaljavaju počinioca sa objekta. Pravilno projektovanja sistema tehničke zaštite je ključ uspeha u zaštiti lica i imovine.

CT-01 detektor nasilnog dizanja roletni

Konvencionalni detektor za detekciju neovlašćenog pomeranja tendi ili roletni na kućama ili lokalima. Može se povezati u sistem preko JA-150M ili JA-112M. U praksi žičani izlazi sa CT-01 se povezuju na konvencionalni ulaz detektora za vrata JA-112M da bi povezali ovaj uređaj sa alarmnim sistemom JA-100. Lažni alarmi izazvani vetrom koji pomera roletne se izbegavaju tako što detektor za vrata podiže uzbunu samo kada od CT-01 primi najmanje 3 impulsa u periodu od 5 sekundi. Montaža je na unutrašnji deo roletne. 

 

JA-111SH (JA-182SH bežični)
Detektor udara i promene nagiba

Ima dva režima rada po izboru. Detekcija udaraca i generalno jakih vibracija na vratima, prozorima itd. ukazuje na pokušaje da se oni otvore silom. Režim detekcije nagiba se koristi za javljanje neželjenog pomeranja objekt na koji je detektor fiksiran, npr. na umetnička dela, skupi uređaji u apartmanima i sl. Još se može koristiti za sefove, muzičke instrumente, bankomate itd. Detektor koristi poluprovodnički triaksijalni akcelerometar sa digitalnim izlazom, a napredna obrada signala garantuje visok imunitet protiv lažnih alarma.

 

SA-220 magnetni detektor statusa vrata

I ovaj detektor se priključuje na JA-112M BUS modul sa 2 konvencionalna ulaza. U alarmnom sistemu Jablotron se programira da prati status garažnih vrata i prikazuje ga na segmentu iznad šifratora. Ima aluminijski nosač, pa se ne može desiti ometanje magneta na poziciji. Uređaj javlja o neovlašćenom otvaranju rolo vrata na halama, garažama, kao i tendama na lokalima i prodavnicama. Obaveštenje o upadu se dobija i pre nego što provalnik uđe u objekat i tamo ga registruju detektori prisustva. Donji deo se montira na patos, a konstrukcija uređaja dopušta prelaz vozilom, tako da neće doći do oštećenja instalacije.

Jablotron alarmni sistem opširnije.