Šteta od provale ili šteta od poplave?

Šteta od provale ili šteta od poplave?

Poplava ili provala?
- šta je bolje? -


Najbolje je ni jedno od toga. A kako se dešava da ima toliko alarma bez dojave poplave?

Znate li sledeće statistike i činjenice:

8 PUTA: je veći broj poplava uled kvara na cevima od broja provala
20%: popusta na ratu osiguranja može se dobiti za objekte sa alarmom
1000 EVRA: je prosečna šteta kod provala (nakit, novac, nova brava i... novi DVR)
2000 EVRA: košta najjeftinija zamena prosečnih 100 kvadrata potopljenog parketa, plus oštećeni nameštaj i kućna tehnika. U navedenu kvadraturu nije uračunata šteta nastala na spratu ispod. Meseci udisanja mirisa poplave, lepka i laka za parket nisu uračunati u cenu.

Vaš klijent i dalje tvrdi da mu ne treba prevencija poplave? U redu. Vi ste ispunili vašu obavezu čim ste mu je ponudili.

 

Prevencija štete od poplave
Prevencija štete od poplave se sastoji u blagovremenoj reakciji na stvaranje nivoa vode tamo gde poplave kreću: kupatilo i kuhinja. Tamo su podne pločice, nagnute su prema slivniku i sve to ima svoje očigledne razloge. Ako se ipak stvori nivo vode koji aktivira detektor poplave - mora se hitno reagovati da se poplava ne bi proširila na ostale prostorije, a zatim i na sprat ispod. tamo se parket, tehnika i nameštaj mogu se spasiti samo brzim zaustavljanjem dotoka vode.

Izdvajamo dve vrste reakcije na poplavu:
- automatsko zatvaranje vodovoda za celu vertikalu putem elektro-ventila
- dojava vlasniku i/ili monitoring centru da dođu i zavrnu dotok vode

Podsećamo: govorimo o prevenciji štete koja nastaje kvarovima na cevima vodovoda i zapušenjima kanalizacije. Štete nastale od elementarnih nepogoda ne obrađujemo.

Isključenje dotoka vode za celu vertikalu je oprobano dobra reakcija obzirom da veći deo poplava dolazi od zapušenja vertikalne kanalizacione cevi između spratova. Ako voda ne pristiže, neće je biti ni u pomenutoj cevi, onoliko dugo dok majstori ne stignu i otklone začepljenje.
 


Više o potrebnim komponentama

LD-81 žični detektor poplave
Konvencionalni dvožični detektor poplave. Za integraciju u bežične JA-100 sisteme priključuje se na ulaze BEŽIČNOG JA-150M modula.
Uključite ga u ulazni terminal IN1 (crvena žica) i GND (crna žica). Ako se detektor pokrene (npr. Voda), on šalje signal okidača. Ako detektor pređe u stanje pripravnosti, šalje signal koji nije pokrenut. LD-81 napaja se iz strujnog kruga JA-81M.
Dimenzije: 53mm x 20mm, dužina kabla 2.5m.

LD-12 detektor poplave za Oasis
Konvencionalni 4-žični detektor poplave. Crvena žica vezuje se na + 12V, a crna na GND. Može se dodati u JA-100 sistem priključivanjem na modul za prihvat konvencionalnih senzora, npr. JA-111H-TRB.
Pogodan sa korišćenje uz JA-10 LITE žični alarmni set.

JA-110F detektor poplave na BUS
JA-110F je BUS uređaj koji detektuje izliv vode u prostor (podrum, kotlarnica, kuhinja, kupatilo i sl.).Kada su elektrode poplavljene vodom, podaci o aktiviranju se prenose na centralu preko BUS-a. Kada se voda sa elektroda povuče, šalje se signal vraćanja sistema u normalno stanje.
Zauzima jednu adresu u sistemu, a moguće je direktno aktiviranje PG-a i zatvaranja elektroventila za ugroženu vertikalu.