Starlight kamere u video nadzoru

Starlight kamere u video nadzoru

Svaka IP kamera za video nadzor u današnje vreme ima CMOS senzor svetla. To je čip sa milionima foto-poluprovodnika. Oni reaguju na svetlo tako što proizvode neki mali napon, zavisno od količine svetla koji dobije svaki provodnik. Svetlost prolazi kroz filter pre nego što dođe do foto-aktivnog sloja, da bi kamere razlikovale boje. Sve to funkcioniše nalik oku.

Kako rade klasične CMOS kamere

Ali postoji problem. Ako foton nema dovoljno snage da pobudi foto-sloj, kamera će izabrati neku slučajnu vrednost za tu tačku. Da ne bi bila crna, tačka će imati neke slučajne boje u nadi da će se uklopiti nekako. To je šum. Nastaje u situacijama slabog svetla, na tačkama gde foton nije imao dovoljno energije da pobudi očitavanje. Taj limit je oko 3eV (elektron-Volt) za savremene CMOS-e. Kad CMOS ne dobija dovoljno svetla kamera prelazi u noćni režim, pali se nevidljivo IC svetlo i gube se boje.

Stvar se dodatno pogoršava jer klasični CMOS ima metalnu mrežu koja razvodi električne impulse, a nalazi se između izvora svetla i aktivnog foto-sloja.

Mreža mora postojati jer se na nju nanose filter za boje, mikro-sočiva i sa donje strane foto-aktivni sloj. Deo fotona ne prođe kroz metalnu provodničku mrežu i tu nastaju dodatni gubici (slika niže). Da bi izbegli ovu pojavu neki proizvođači stavljaju kvalitetnije objektive na svoje kamere za video nadzor da bi dobili više svetla na CMOS-u. Takvi objektivi su veći, primaju više svetlosti, ali moraju imati auto-iris da višak svetla ne bi oštetio CMOS. Neki koriste kvalitetnije CMOS-ove. U oba slučaja slika je bolja, ali cena kamere se značajno uvećava, čak 2-5 puta.

Prikaz gubitaka fotona u metalnoj mreži na klasičnom CMOS-u

 

Kako rade Backlight CMOS kamere (Starlight)

Postoji rešenje. Okrenimo čip!

BACKLIGHT tehnologija rešava gore navedeni problem sa metalnom mrežom. Trgovački naziv za kamere koje koriste Backlight CMOS-e je STARLIGHT. Sve je pokrenuo Sony sa fantastičnom serijom Starvis CMOS-ova namenjenih baš za video nadzor. Okrenuli su CMOS i metalna mreža se više nije nalazila između foto-sloja i izvora svetla. Svetlo je dolazilo "od nazad". Pronašli su način da filter i mikro sočiva nanesu direktno na foto-sloj. Rezultat je bio odlična slika i sa slabijim svetlom, a po ceni tek nešto većoj od one za standardni CMOS.

Novija generacija kamera koristi još jednu posledicu ovakvog rešenja. Naime, Backlight CMOS delimično detektuje i infracrvenu svetlost koju noću daju IR diode koje se pale na bezbednosnoj kameri. Filter za boje nanešen na foto-aktivni sloj to omogućava. Na taj način dobija se više fotona snažnijih od 3eV. Ovakva slika bila bi relativno pre-osvetljena. Da ne bi bila mlečna, ISP procesor matematički uklanja sa slike ono što dodaju IC diode u realnom vremenu.

Sada i drugi proizvođači primenjuju Backlight tehnologiju, ali po mnogo nižim cenama od prvobitnih. Takav CMOS se nalazi u Partizan Starlight kamerama.

Prikaz gubitaka fotona na Partizan Starlight CMOS-u

 

IP kamere 5MP u Starlight tehnologiji PO CENI OBIČNIH!

Rado bi smo rekli da Partizanove Starlight kamere imaju usku oblast visoko-profesionalne primene u tehničkoj zaštiti. Ali to prosto nije istina. Partizan video nadzor se koristiti bilo gde. Ipak, podvući ćemo neke primene gde su se Starlight kamere pokazale mnogo bolje od standardnih.

1. Nadzor ulica. Tamo gde se nadzire saobraćaj boja je jako bitna stvar. Sa Starlight kamerama boja vozila će se videti i tamo gde nije dobro noćno svetlo. Neće se desiti da operater izvesti patrolu: Sivi Ferari prošao kroz sivo svetlo!

2. Nadzor registarskih tablica. Znamo da tablice noću ne mogu da se čitaju ako su osvetljene IC svetlom. Zato je potrebno sve naplatne rampe, granične prelaze, parkinge i benzinske pumpe jako dobro osvetliti. Tamo je svetlo deo sistema tehničke zaštite. U noćima kad vremenski uslovi umanje snagu rasvete - tu je Partizan Starlight kamera. Kamera će ostati u koloru i kad klasične pređu u noćni IR režim. Snimiće brojeve na tablicama. Snimiće boju vozila i detalje u vezi vozača.

3. Hodnici. Stambene zgrade, tržni centri, magacini, škole, vrtići, poslovni objekti, garaže, prodavnice, stanice javnog prevoza... Dug je spisak objekata gde se po danu ne pali svetlo u hodnicima, a postoji sistem video nadzora. Sve je u redu kad je dan sunčan, ali nije uvek tako. Partizanove Starlight kamere ostaće u kolor režimu, dajući više podataka službama koje brinu o bezbednosti lica i imovine.

Zaboravićemo onu anegdotu...
Operater: Portir, zaustavi muškarca u debeloj jakni!
Portir: Jakna koje boje?
Operater: Pa... danas svi nose sive...