Kombinovani Jablotron detektor pokreta

Kombinovani Jablotron detektor pokreta

Praksa i teorija

Nisu svi korisnici "dovoljno bogati" da kupuju jeftine bezbednosne sisteme. Ako hoće pravu stvar moraće da veruje svom majstoru. Za one sa najvišim standardima po pitanju pouzdanosti i dizajna Jablotron je osmislio kombinovane PIR + MW detektore JA-122PW i JA-162PW.

U praksi je najčešće dovoljno pomenuti takvom korisniku da imate najbolji detektor i pokazati mu kako izgleda.

A znamo da se dešava da korisnik prekrije ili na drugi način onesposobi detektor koji mu pravi lažne alarme. U slučaju da dođe do provale rado će reći da sistem nije valjao. Za takve čuvajte najbolje i - kombinujte tehnologije.

Ono što sledi su tehnički detalji, za slučaj da želite da znate.

PIR je skraćenica od Passive Infra Red

To znači da takav detektor ne ispušta nikakve talase, pasivan je i radi u infra-crvenom opsegu svetla. Ono što primećuje jesu objekti određene veličine koji se kreću u prostoru koji je hladniji od njih. Ono što razdvaja kretanje provalnika i zunzare u prostoru jesu veličina provalnika i njegova tempratura u odnosu na npr. zid iza njega. Detektor će u slučaju promene u IR spektru promeniti signal koji šalje na obradu i doći će do uzbune ako veličina promene odgovara isprogramiranim vrednostima.

O daljini i uglu osmatranja brine tzv. Fresnelovo sočivo, izum koji je preporodio efikasnost svetionika početkom 19. veka i spasao živote nebrojenih mornara. Sočivo je potvrđeno dobra stvar koja se lako može prilagođavati situaciji dodavanjem dodatnih sočiva na senzor (za ignorisanje kućnih ljubimaca, za upotrebu u hodnicima i za oblikovanje snopa u oblik zavese na vratima ili prozorima).

Bolji PIR detektori imaju duple DUAL-PIR senzore da bi se njihov signal mogao elektronski diferencirati. Na taj način eventualni skok infra-crvenog svetla u celom prostoru će se anulirati i neće se dešavati lažni alarmi. Sistem je bezbedan od IC ometanja i skokova temperature u prostoru. Ono što nam treba za pravi alarm je topao objekat veličine provalnika koji se kreće. Naravno, ne koriste svi proizvođači dual-PIR tehnologiju.

O PIR detektorima slobodno razmišljajte kao o malim infra-crvenim kamerama veoma male rezolucije koje ne daju sliku već samo detektuju pokret.

Problem nekada nastaje ako i pored svih podešavanja osetljivosti senzor pravi lažne alarme. Senke, sunčevi zraci, refleksije, zavese na prozorima, pa čak rasveta pod određenim uslovima mogu izazvati tačno onakvu promenu signala koja izaziva uzbunu na PIR detektoru.

Mikrotalasni (MW) detektori koriste Doplerov radar

Tehnološki MW detektor je sličan onom koji koristi policija za merenje brzine vozila. MW modul emituje radio-talas i meri frekveniju talasa koji se reflektuje nazad od prostora. Ukoliko se u kadru pojavilo nešto veliko i pokretno - detektovan je uljez. Nažalost, MW detektori reaguju na pomeranje krošnji, zavesa na prozorima, lustera i sl. Zato se koriste samo kao kontrola u kombinovanim PIR + MW detektorima. MW modul se uključuje kada PIR javi prisustvo osobe, samo da bi radarski skenirao prostor potvrdio ima li zaista nekoga tamo. Iz tog razloga su veoma primenljivi i u bežičnim detektorima, obzirom da drastično podižu pouzdanost detekcije, a jako malo utiču na potrošnju baterija - praktično samo u slučajevima kad PIR modul otkrije nešto.

Nezavisnost ove vrste detekcije od promena u infra-crvenom i generalno toplotnom odrazu prostora čini ga idealnim za potvrdu uzbune sa PIR detektora. Ako je PIR otkrio uljeza, aktivira se MW modul. Do alarma dolazi samo ako su obe vrste detekcije dale potvrdu da je neko upao u prostor.

Znamo da korisnik po nekad na svoju ruku onesposobi detektor koji ga nervira lažnim alarmima i posle priča naokolo da ne valja alarm. Ovo je naročito nezgodno ako dođe do provale, vršiće se istraga, a osiguranje izbegava pokrivanje štete jer je protivprovalni istem bio sabotiran. Sa detektorima JA-122PW i JA-162PW neće biti tih problema.

MW detektori se naširoko koriste bez PIR komponente u "civilnim" oblastima gde se ne traži velika pouzdanost, kao što su automatizacija javnih toaleta (česme, sušilice itd.), detekcija prisustva za paljenje svetla u ulazima zgrada i reflektora u dvorištima, otvaranje vrata u poslovnim i tržnim centrima, aktivacija pokretnih stepenica...