Jablotron alarm: mnogo više od prevencije provale

Jablotron alarm: mnogo više od prevencije provale

Zaštita od spoljnih faktora ili drugim rečima zaštita od elementarnih opasnosti. Pitate se šta znači ovaj izraz? Prosečan korisnik često zaboravlja glavne opasnosti i fokusira se samo na zaštitu od provale. Ali, Jablotron nije prosečni alarm. Pametni alarm JA-100+ će zaštititi vaš dom ili vaš biznis od širenja požara, poplave ili opasnih gasova. Bez obzira da li ste u zgradi ili ne, on stalno nadgleda vaš prostor, tako da ćete odmah znati da li postoji nešto što ugrožava i lica i imovinu.

Bez obzira gde živite ili radite, može vas ugroziti elementarna opasnost (požar, poplava, nakupljanje opasnog gasa). Srećom, potencijalni rizici po živoz i šteta na imovini mogu se vrlo efikasno i jednostavno svesti na minimum. Ugradnjom JABLOTRON alarma koji ima detektore elementarnih opasnosti. Vaš JA-100+ sistem će vas na vreme upozoriti na opasnosti koje se pojavljuju, probuditi iz najdubljeg sna, pa čak vas uzbuniti i daljinski - putem aplikacije.

 

Požar, otrovni gasovi, poplava

Ovi često ignorisani rizici mogu prouzrokovati značajnu štetu i zdravlju i imovini, a da i ne pominjemo najgori ishod. Evo, da ne preterujemo, ali zašto rizikovati podizanje parketa usled zaboravljenog creva od veš-mašine, ili da u minutu nestanu vaše porodične fotografije u manjem požaru? Ko to želi da ignoriše? JABLOTRON 100+ sistem pazi na vas čak i dok spavate ili niste kod kuće i ne možete odmah da reagujete na opasnost.

 

Detekcija požara

Brzo detektuje požar u nastanku, bilo da se radi o dimu koji se stvara ili brzom skoku temperature.
- detektor je kombinovani optičko-termički i može se koristiti i za specifične operacije/prostorije - gde, na primer, samo prate i prijavljuju skok temperature, tako da dim od npr. kuvanja ne utiče na detektor,
- ugrađena im je sirena, da mogu da probude sve koji bi se inače ugušili na spavanju, ili da upozore ugrožene na problem u drugom delu objekta.

 

Merači temperature i termoregulatori

Termostati se mogu koristiti za praćenje stabilnosti okruženja i javljati proboje ograničenja temperature, npr. u vikendici (ako temperatura padne ispod zadate granice, grejanje se uključuje kako bi se sprečilo smrzavanje vode u cevima itd.), u pogonima za preradu/skladištenje hrane (stroga kontrola hlađenja, plus rezervni sistem kontrole sprečava kvarenje hrane), u IT industriji (praćenje temperature servera, uz sprečavanje pregrevanja) itd.

 

Detekcija poplave

Oštećenje (ili prosto zaboravljanje) creva iz mašine za veš/sudove i havarije vodo-instalacija mogu izazvati mnogo nevolja i oštetiti sve u blizini, čak i na mestima ispod poplavljenog sprata. Detektori poplave odmah otkrivaju kada je voda prisutna na patosu i prijavljuju problem centrali. Štaviše, JABLOTRON 100+ može odmah da isključi dovod vode pomoću programabilnih izlaza i elektro-ventila, dajući vodi šansu da se povuče pre nastajanja štete.
Detektori poplave takođe mogu pouzdano da prate nivoe vode kako bi bili sigurni da neki sud u procesnoj industiji ne počne da preliva. Zahvaljujući MyJABLOTRON aplikaciji, možete pratiti i regulisati nivo u rezervoarima za hlađenje, sisteme za navodnjavanje i slične uređaje sa izveštavanjem o njihovom statusu - gde god da se nalazite. Takođe možete daljinski kontrolisati dovod vode ili druge uređaje.

 

Detekcija opasnih gasova

Rizik od povećanja koncentracije CO (ugljen-monoksida) povezan je sa nekompletnim sagorevanjem, dakle tamo gde su ljudi i njihove mašine. U malim ili slabo provetrenim grejanim prostorijama koncentracija se može povećati prilično lako i brzo. Najveća opasnost je u tome što se, za razliku od dima, ugljen monoksid ne može osetiti ili videti, tako da ni jedno naše čulo ne upozorava na njegovo opasno nakupljanje.

- CO detektori mogu da rade i autonomno, nezavisno od ostatka alarmnog sistema. Međutim, ovo je korisno samo kada ima nekoga u prostoriji koja se nadgleda.
- ako želite da iskoristite prednosti daljinskog nadzora koncentracije ugljen monoksida, možete koristiti konekciju sa JABLOTRON 100+ alarmnim sistemom i njegovom aplikacijom MyJABLOTRON, koja vam omogućava da saznate situaciju putem SMS poruka ili drugih obaveštenja.
- alarm omogućava mnoga još bezbednija rešenja – na primer, kada se prekorači određena granica koncentracije CO, sistem će automatski uključiti ventilaciju, čime se izbegava nagomilavanje do opasnih vrednosti.


Detektor zapaljivih gasova (prirodni gas, metan, propan, butan) ima vizuelna i akustična upozorenja o neželjenim koncentracijama gasova. Koristeći alarmni sistem, on vas unapred upozorava na svaku opasnost i takođe može, na primer, uključiti ventilaciju.

 

Kompletna zaštita je uvek dobar plan

Da biste bili sigurni da će pomoć doći čak i kada niste u prilici da reagujete, preporučujemo da povežete alarmni sistem sa centrom za monitoring. Bilo da ste na odmoru, ili ste isključili telefon za vreme sastanka, ili bilo gde bez signala, možete iskusiti kašnjenja u prijemu alarma. Ako dođe do uzbune kada ste odsutni (požar, poplava, curenje gasa itd.), monitoring operateri koji primaju alarmne poruke 24 sata dnevno odmah će poslati mobilnu interventnu ekipu na objekat.

Da li razmišljate o nabavci smart sigurnosnog sistema sa svim njegovim dodatnim opcijama? Da li želite da proširite postojeću instalaciju? Kontaktirajte sertifikovanog JABLOTRON partnera i zajedno možete napraviti rešenje prilagođeno vašim potrebama. Svi oni su deo vaše kompletne zaštite.

Opširnije o Jablotron sistemu.