Projektovanje Jablotron alarma

Projektovanje Jablotron alarma

Alarmi su uređaji koji služe za otkrivanje i signalizaciju neželjenih događaja, poput ulaska nezvanih osoba u objekat ili vozilo. Postoje različiti tipovi alarma, kao što su alarmi za kuće i firme, za vozila, za javne i otvorene prostore i sl.

Na slici: Jablotron aplikacija

Projektovanje alarma podrazumeva određivanje bezbednosnih rizika i potreba korisnika, odabir odgovarajućih komponenti i njihovo ugrađivanje , povezivanje i programiranje. Prvi korak u projektovanju alarma je identifikacija rizika i potreba korisnika. To uključuje razmatranje lokacije, veličine prostora ili objekta koji se želi zaštititi, kao i poznatih i neočekivanih rizika.

Nakon što su rizici i potrebe korisnika definisani, sledi odabir odgovarajućih komponenti. To uključuje izbor senzora (pokreta, stanja vrata/prozora, požara, poplave itd.), sirena, centrale i drugih komponenti. Provereni senzori su ključni za neometan rad alarma, jer oni omogućavaju da se detektuju neželjeni događaji uz minimum lažnih uzbuna.

Na slici: Jablotron RFID čitač sa šifratorom

Zatim se sistem programira kako bi sve komponente radile na odgovarajući način. To uključuje podešavanje parametara senzora, programiranje reakcija na različite događaje i podešavanje vremena trajanja alarma. Uz sve ovo Jablotron još ima i pametne funkcije, automatizaciju uređaja u prostoru, razna smart scenarija, otvaranje vrata, kapija i roletni itd.

Projektovanje alarma zahteva preciznost i pažljivo razmatranje svih detalja kako bi se osigurala sigurnost, udobnost i zaštita samog sistema.

Najvažniji korak u projektovanju alarma je procena i definisanje bezbednosnih rizika korisnika. To uključuje razmatranje lokacije, veličine objekta koji se želi zaštititi, uticaja okolnog prostora, kao i nepredviđenih rizika. Na primer, ako se radi o zaštiti kuće, potrebe korisnika mogu biti detekcija ulaza neželjenih osoba, detekcija požara i curenja vode ili gasa. Ako se radi o zaštiti poslovnog prostora, potrebe korisnika mogu biti detekcija kretanja u nedozvoljenim zonama (npr. server soba, operaciona sala, laboratorija...), detekcija otvaranja vrata ili prozora i detekcija ometanja signala sistema. Ovom vrstom projektovanja bave se lica koja su za to obučena i ovlašćena od strane MUP-a (projektovanje i procena rizika).

 

Zatim, delovi sistema se programiraju kako bi radili na željeni način. To uključuje podešavanje parametara senzora, definiranje reakcija na različite događaje i podešavanje vremena trajanja alarma.

Konačno, alarm se testira kako bi se osiguralo da radi ispravno. To uključuje proveru svih senzora, testiranje različitih scenarija i proveru da li se alarm aktivira u slučaju definisanih neželjenih događaja.

Bitno je napomenuti da svi Jablotron sistemi rade u istoj aplikaciji:

- alarm u kući, firmi, magacinu, lokalu...

- kontrola grejanja, svetla, roletni, vrata, kapija...

- alarm i praćenje vozila za automobile (lične i firmine), autobus, kamion, kamper, jahtu.

Na slici: primer obezbeđenog automobila

Na slici: primer obezbeđenog kamp vozila

 

Još detalja OVDE

Za sva pitanja oko projektovanja alarma sa Jablotronom molimo da nam se obratite. Raspolažemo mrežom partnera instalatera na celoj teritoriji Srbije, a i u okruženju (bivša Jugoslavija).